Mensberättelse: Våldsamma smärtor

Då jag var mellan 20 och 30 år kunde jag få våldsamma smärtor under mensens första dag. Det var alltid lika oförutsägbart och ångestfyllt – skulle jag få vanlig mens med vanliga smärtor eller den där helvetiska smärtan som gjorde att jag var tvungen att helt gå in i mig själv och bara gå monotont fram och tillbaka i min bostad i några timmar eftersom jag varken kunde ligga, sitta eller stå stilla?

Då jag var 28 gifte jag mig och vi ville ha barn. I tillägg till de fruktansvärda smärtorna fick jag nu varje gång mensen kom försöka hantera besvikelsen över att inte vara gravid. Under närmare två år fick nästan alla mina jämnåriga kompisar barn utom jag.

Så en dag var mensen försenad. Jag kände att den skulle komma, kände den inledande värken och gick med binda för att vara beredd på störtfloden av blod. Men det kom inget blod förrän åtta månader senare då vår dotter föddes.

Under förlossningen var det första gången jag på riktigt förstod att mina menssmärtor inte var normala. Mot slutet av det s.k. öppningsskedet då de flesta har som mest ont och barnmorskan började tala om mer smärtlindring än varm dusch hojtade jag förvånat och triumferande till maken ”NU gör det lika ont som under mensens första timmar!”

Jag hade alltså genomlevt förlossningsliknande smärtor många gånger per år i många år utan att förstå hur illa det var. Det jag kan glädja mig åt så här i efterhand är i alla fall att jag har lärt mig hantera smärta.

– Kvinna, 39 år

One Comment

  1. 38-åring

    Det här kunde ha varit min historia!
    Tänk att jag också hade fruktansvärda sammandragningar vid mens. Det fattade jag först vid min första förlossning! Det har nog varit det enda positiva med mensvärken, att smärtan vid förlossningen kändes bekant sen. I övrigt har mensen inte fört något positivt med sig. Jag har dessutom kort menscykel så ibland har helvetet inträffat med bara 21 dagars mellanrum.

    Minns att mamma tog mig till gynekolog då jag var 14 pga menssmärtorna. Han ”tröstade” mig med att smärtorna blir lättare efter att man fött barn. Det stämde visserligen, men det dröjde ju 15 år…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *