Ingen mens?

 

dscn6157

När vi talar om mens, borde vi även tala om frånvaron av mens.

Vi som vid födseln benämns ‘flickor’ förväntas iom puberteten utveckla livmoder, börja ovulera och därmed få mens. Vi lär oss (mer eller mindre) om hur det kommer att vara då vi får mens, men lärs det alls ut att den kan utebli, mensen? Om en blir gravid – jo, det känner en till, men i hälsokunskapen hörde jag inget om att den försvinner om en lider av ätstörningar, eller stress, eller om en saknar livmoder. Eller om en tränar väldigt intensivt. Vilka andra orsaker finns det till att ens mens uteblir, tillfälligt eller helt och hållet, undrar jag?

Minns en höst i min studiestad, i en mörk och grå studentby. En mens som inte kom då den skulle. Oron. Ett graviditetstest, som visade negativt, men som inte övertygade. Mer oro. Fler graviditetstest, vilka alla visade negativt. Ännu en månad gick och en till och mensen kom inte. Och jag var verkligen inte gravid. Förvirrad oro. Jag gick till Studenthälsan, undersöktes med ultraljud och mysteriet var löst. Svaret var PCOS (Polycystiskt ovarialsyndrom), dvs små blåsor på mina äggstockar samt mycket testosteron i förhållande till östrogen och progesteron, vilket gjorde att äggen inte utvecklades och därmed hade jag sällan eller aldrig ägglossning. Det visade sig också att PCOS inte är så ovanligt.

Jag minns inte vad jag kände, om jag blev ledsen, men jag är ganska säker på att jag inte blev orolig. Minns att gynekologen berättade åt mig att om jag senare i livet önskar bli gravid och fortfarande har PCOS kan chanserna för graviditet öka med hjälp av hormonbehandlingar och jag tyckte att det lät lugnt och odramatiskt just då, speciellt som det kändes så långt ifrån den verklighet jag befann mig i. Och när jag berättade om det i ett kompisgäng, sa en av de andra att hon också har PCOS. Se där!

Åt p-piller för att balansera upp hormonnivåer (testosteron vs östrogen) och när jag några år senare slutade med dem kom mensen tillbaka och var regelbunden. Kroppen alltså. Simsalabim.

Det var min berättelse om en mens som inte kom. Vilken är din?

/jenny

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *