Besök på Decibel

Igår inledde vi dagen med att prata mens och Menskligt med kvinnorna på Decibel.fi. Ni ser ju hur glada alla blev av det!

decibelDecibel.fi är en tvåspråkig ungdomsinformations- och rådgivningstjänst för 13-25-åringar i 11 österbottniska kommuner. På Decibels hemsida finns en massa information om allt från kropp och relationer till studier och jobb. Dessutom får ungdomar själva anonymt skicka in frågor och garanterat få svar av experter. I medeltal får de in 250 frågor/månad (wow!) och frågorna och svaren kan man läsa på deras sida. Det är intressant och lärorik läsning även för 30-plussare, om inte annat så inser en vilket otroligt värdefullt och viktigt jobb de gör.

Vi undrade förstås hur det står till med mensfrågor på Decibel…

  • Ifjol hade Decibel nästan 700.000 besök och 1,3 miljoner sidvisningar, av de sidvisningarna var 122.000 sådana där sidnamnet innehåller ordet mens.
  • Av nästan 3000 frågor som kom in till Decibels rådgivningsdel Våga fråga under 2015 handlade 445 om olika mensproblem.
  • Det vanligaste bekymret frågorna innehöll var varför mensen inte betedde sig som den brukar.
  • Andra vanliga bekymmer var huruvida bruna flytningar är normalt, varför mensen hoppar över, är oregelbunden eller försenad och huruvida de kan vara gravida nu. Nu som då undrar unga tjejer om det faktiskt är den första mensen de fått, eller så undrar de när mensen ska börja komma någon gång.

På Decibel finns informationssidor bland annat om var man kan få låna eller köpa mensskydd om mensen plötsligt överraskar en, hur man får bort mensblodfläckar från lakanen, vad man kan göra för att lindra mensverk och förklaringar om hur de olika mensskydden fungerar.

Kika in här, varje mensfråga är ju som en egen mensberättelse! Och en bekräftelse på att det skulle vara bra om vi vågade prata med varandra om våra mensuppleveser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *