Hipp hurra för Barnkanalens menslåt!

Barnkanalen, wow alltså, tänkte jag när jag på deras Instagram kunde läsa att de inom kort skulle ha mens som tema i sitt program Fredagkväll, med bland annat Clara Henry som gäst och en nygjord musikvideo om mens. Wow. Och naturligtvis. Och varför kom jag inte på det här själv?!
Jag tyckte helt enkelt att det var genialiskt och ett så bra sätt att ta upp ämnet på. Hipp hurra!

Men ganska snart dök det upp invändningar från olika håll. När MENSEN Forum För Menstruation prisade musikvideon på sitt instagramkonto (_mensen_) fick den bland kommentarerna kritik för att vara transexkluderande och ansågs vara ”ett stort slag i magen för alla livmoderbärare som inte är tjejer”.  Och PERIOD. (ett projekt som vill sätta punkt för okunskapen kring endometrios) kommenterade att så glad och välfungerande som videon får mensen att verka inte stämmer om en har endometrios, men fortsätter med att poängtera att om vi kan prata mer om mens så kan vi i förlängningen prata mer om endometrios.

Håller helt med dem bakom instagramkontot period_project – det är ett steg i rätt riktning och absolut positivt. I en musikvideo riktad till barn får en inte in allt som relateras till mensen, men ju mer vi kan tala om den, desto mer kan vi tala om allt, allt, allt som är relaterat till den älskade, hatade, saknade och oönskade Mensen. För det är komplext och DÄRFÖR behöver allas berättelser höras. Om du vill berätta din – skicka in!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *